Some More

Answer with Explanation-Aptitude Question For SSC Bank -Time and Distance(13 Dec)

Pinnacle Admin

Answers :

 

1). Answer: d)
Explanation:

 

Total work = men*days

 

Total units of work = 25*16 = 400 units

 

Work done in 4 days = 25*4 = 100 units

 

Remaining work = 400 – 100 = 300 units

 

Let the number of men left after 4 days be x,

 

According to the question,

 

300/15 = 25 – x

 

20 = 25 – x

 

X = 5 men

 

After 4 days from the start of the work, 5 men left the job.

 

2). Answer: a)
Explanation:

 

Total work = (men (or) women)*days

 

Work equal,

 

(10w + 6m)*5 = (7w + 8m)*6

 

50w + 30m = 42w + 48m

 

8w = 18m

 

4w = 9m = > 1w = (9/4) m

 

10w + 6m = 10*(9/4) m + 6m = (57/2) m

 

12w + 5m = 12*(9/4) m + 3 m = 30 m

 

Women      days

 

(57/2)                   5

 

30               ?

 

(57/2)*5 = 30x

 

X = (57/2)*(5/30) = 4 9/12 = 4 ¾ days

 

3). Answer: c)
Explanation:

 

Total work = men * days

 

Total work = 20*12 = 240

 

6 days work = 20*6 = 120

 

Remaining work = 240 – 120 = 120 work

 

Now, the total men = 20 – 5 = 15 men

 

Remaining work can be completed in,

 

= > 120/15 = 8 days

 

Remaining work gets completed in 8 days.

 

4). Answer: b)
Explanation:

 

1/12 + 1/16 + 1/C = 3/16

 

1/C = (3/16) – (1/12 + 1/16)

 

(1/C) = (3/16) – (7/48) = 1/24

 

C can do it in 24 days.

 

Efficiency of A, B and C = (1/12) : (1/16) : (1/24) = 4 : 3 : 2

 

9’s = 4500

 

1’s = 500

 

The share of C = Rs. 1000

 

5). Answer: d)
Explanation:

 

Shortcut:

 

Men   women        days

 

4        7                 49

 

6        14               ?

 

Required days = (4*7*49)/(56 + 42) = (4*7*49)/98

 

= > 14 days

 

(Or)

 

4 men = 7 women

 

1 men = (7/4) women

 

6 m + 14 w = 6*(7/4) w + 14 w = 49/2 w

 

Women        days

 

7                 49

 

49/2            ?

 

= > (7*49*2)/49 = 14 days

 

6). Answer: d)
Explanation:

 

Manohar and Ragu’s one day work = (1/15) + (1/18) = 11/90

 

Manohar and Ragu’s 6 day work = (11/90)*6 = 11/15

 

Remaining work 4/15 done by Manohar and Ranjith

 

Manohar and Ranjith finished it in 1 1/3 days

 

(4/15)*(Manohar + Ranjith)’s whole work = (4/3)

 

(Manohar + Ranjith)’s whole work = (4/3)*(15/4) = 5 days

 

Ranjith’s one day work = (1/5) – (1/15) = 2/15

 

Ranjith alone can complete the work in 7 ½ days

 

7). Answer: c)
Explanation:

 

A, B and C together complete the work in = 4 32/37 days = 180/37 days

 

(A + B + C)’s one day work = 37/180

 

B’s one day work = 1/18

 

C’s one day work = 1/15

 

A’s one day work = (37/180) – (1/18 + 1/15)

 

= > 37/180 – 11/90 = 15/180 = 1/12

 

A can take to complete the work alone in 12 days

 

8). Answer: c)
Explanation:

 

A can complete 3/5th of the work = 6 days

 

A can complete the whole work in = 6*(5/3) = 10 days

 

B can complete 2/7th of the work = 4 days

 

B can complete the whole work in = 4*(7/2) = 14 days

 

(A + B)’s one day work = (1/10) + (1/14) = 24/(10*14) = 6/35

 

 

A and B together can complete the work in, 35/6 = 5 5/6 days

 

9). Answer: b)
Explanation:

 

Efficiency ratio = > Q : P = 140 : 100 = 7 : 5

 

Days ratio = > Q : P = 5 : 7

 

P can do a piece of work in 21 days

 

7’s = 21 = > 1’s = 3

 

So Q can complete the work in 15 days

 

= > 1/21 + 1/15

 

= > 36/(21*15) = 4/35

 

P and Q together can complete the work in 35/4 = 8 ¾ days

 

10). Answer: b)
Explanation:

 

(x + 3) person can do the work in = (x – 5)

 

(x – 3)*x = (x + 3) (x – 5)

 

X2 – 3x = x2 – 5x + 3x – 15

 

X = 15

 

Person        days

 

12               15

 

20               ?

 

(12*15) = 20*y

 

Y = 180/20 = 9 days